Epilepsie Journal - jaargang 22, nummer 4, december 2023
Frans Leijten , Maryse van ’t Klooster
Binnenkort zal klinisch technoloog Dorien van Blooijs promoveren op corticale netwerkstimulatie als behandeling voor epilepsie. De totstandkoming van haar REC2STIM- studie heeft veel voeten in de aarde gehad, maar levert opmerkelijke inzichten en resultaten op. Daarnaast heeft zij met de spin-off van dit project een geweldige bijdrage geleverd aan de fysiologische kennis over de hersenen. Haar promotietraject geeft een diverse inkijk in de problematiek van centrale-windingen-epilepsie, in het uitvoeren van klinische trials met medische apparatuur en in de toekomst van corticale hersenstimulatie bij epilepsie.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.18474
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 22, nummer 2, juni 2023
Frans Leijten
Dit is een bewerking van een bijdrage in Medisch Contact over inzagerecht van patiënten in hun medisch dossier dat ander taalgebruik vereist van de behandelaar.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.15080
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 21, nummer 2, juni 2022
Frans Leijten
–
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.12251
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 20, nummer 3, december 2021
Frans Leijten , Sandra van der Salm
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11428
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 18, nummer 4, december 2020
Frans Leijten
Mensen met epilepsie verliezen bij een aanval plotseling de controle over gedachten en gedrag. Niet alleen de aanval zelf is een probleem, maar ook de onvoorspelbaarheid ervan en dat houdt iemand bezig, ook als er geen aanval is. De mogelijkheid om aanvallen te voorspellen zou dit probleem oplossen, maar helaas is dit nog toekomstmuziek. Aanvalsdetectie wordt wel al in de praktijk toegepast, zoals met de NightWatch, een aanvalsdetectiesysteem dat is ontwikkeld voor het detecteren van nachtelijke aanvallen.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11059
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 17, nummer 1, maart 2019
Dorien van Blooijs , Frans Leijten
Corticale stimulatie van de primaire sensorimotorische cortex wordt gebruikt voor intra-operatieve functiemapping. In deze bijdrage laten we zien hoe stimulatie ook gebruikt kan worden om onderliggende netwerken bloot te leggen, en voor het onderdrukken van epileptische aanvallen. Het perspectief is dat corticale stimulatie aanvallen die hun oorsprong hebben in het sensorimotrische gebied onderdrukt, een gebied dat vanwege zijn belang chirurgisch slecht toegankelijk is.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11245
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 16, nummer 3, september 2018
Johan Arends , Frans Leijten
Het detecteren van epileptische aanvallen is vooral van belang tijdens de nacht. In deze periode is geen goede observatie mogelijk en treden relatief veel aanvallen op. Ook kan plotselinge dood door epilepsie optreden (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP). Daarom is er behoefte aan een alarmeringssysteem voor nachtelijke epileptische aanvallen. Dat geldt voor de chronische professionele zorg, met personeelstekorten in de nacht, en voor ouders van een kind met nachtelijke aanvallen. Uit EEG-registraties blijkt dat patiënten hun nachtelijke aanvalsfrequentie onderschatten, terwijl verwanten vaak het gevoel hebben dat er een gebrek is aan controle wanneer de persoon met een epileptische aanval hulp nodig heeft.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11272
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.