Articles

One size doesn’t fit all!

Epilepsie Journal - jaargang 20, nummer 4, december 2021

Kees Braun

Precision medicine, personalized medicine en targeted treatment: termen met een deels overlappende betekenis, allen verwijzend naar een groeiend besef in de geneeskunde: one size doesn’t fit all. Wat betekent dit voor onze epilepsiezorg?

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11396

Lees verder

Behandelmogelijkheden bij GATOR1-gerelateerde epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 19, nummer 2, juni 2021

Victoria Defelippe , Maurits Sanders , Eva Brilstra , Floor Jansen , Kees Braun

Meer dan de helft van de patiënten met een GATOR1 pathogene variant heeft therapieresistente epilepsie. Als een focale corticale dysplasie aanwezig is, of met uitgebreid prechirurgisch onderzoek de epileptogene zone duidelijk te identificeren en afgrensbaar blijkt, kan chirurgische resectie een optie zijn. Echter, voor een deel van deze patiënten ontbreken vooralsnog effectieve therapieën. Voor hen kan mTOR remming een veelbelovende vorm van precisiebehandeling zijn, die met een ‘n-of-1’ studie kan worden onderzocht.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11029

Lees verder

Knopen doorhakken door middel van online hulpmiddelen

Epilepsie Journal - jaargang 18, nummer 4, december 2020

Herm Lamberink , Kees Braun

Het aantal apps en online hulpmiddelen ter beschikking van artsen voor het maken van diagnostische en behandelbeslissingen neemt razendsnel toe. Apps zoals NeuroMind hebben een groot aantal tools voor neurologen en neurochirurgen verzameld. Van de beschikbare rekentools in deze app is echter geen van de risicoscores of beslisregels gericht op mensen met epilepsie. Is er voor mensen met epilepsie ook een toekomst waarin – al dan niet online – beslisregels en hulpmiddelen het maken van beslissingen ondersteunen? In deze bijdrage meer hierover.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11057

Lees verder

Encefalopathie met elektrische status epilepticus in slaap

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 4, december 2018

Bart van den Munckhof , Kees Braun , Floor Jansen

Epileptische encefalopathie met Elektrische Status Epilepticus in Slaap (ESES) is een epilepsie-syndroom waarbij epileptiforme activiteit vooral, of soms zelfs uitsluitend, tijdens slaap voorkomt. Het komt voor bij kinderen vanaf twee jaar met klinische verschijnselen die gekenmerkt worden door een achteruitgang in cognitief functioneren. Bijna alle kinderen (80-90%) hebben ook epileptische aanvallen (in waak of vanuit slaap). Hier worden de klinische verschijnselen, etiologie, diagnostiek en behandeling van dit syndroom besproken.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11261

Lees verder

Een predictiemodel voor de kans op recidief-aanvallen

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 3, september 2018

Herm Lamberink , Karin Geleijns , Willem Otte , Kees Braun

Van de mensen die baat hebben bij medicatie en aanvalsvrij worden kan een groot deel na enige tijd de therapie staken zonder dat aanvallen terugkeren. Dit roept meteen twee vragen op: (1) wie kan veilig de anti-epileptica staken en (2) hoe lang dient men te wachten voordat de medicatie afgebouwd kan worden? Om elk van deze vragen te beantwoorden werden twee predictiemodellen ontwikkeld. Deze modellen en het resultaat van toepassing hiervan worden hier besproken.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11279

Lees verder

Vroege medicatie-afbouw na kinderepilepsiechirurgie

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 3, september 2018

Kim Boshuisen , Cuno Uiterwaal , Kees Braun

In de loop van de tijd is de visie ten aanzien van afbouw van anti-epileptica na kinderepilepsiechirurgie veranderd. Hier wordt het onderzoek beschreven dat is gedaan naar het effect van afbouw van anti-epileptica bij deze kinderen. Ook wordt aangegeven hoe het resultaat van dit onderzoek heeft bijgedragen aan de verandering van het postoperatieve medicatiebeleid.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11278

Lees verder

Aanvalsvrij

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 3, september 2018

Kees Braun

Wanneer is de epilepsie over? Moet ik doorgaan met antiepileptica? Hoe lang moet ik na epilepsiechirurgie wachten met medicatieafbouw? Wanneer aanvalsvrijheid is bereikt, worden deze vragen vaak door patiënten of ouders aan de behandelaar gesteld. Een goed gefundeerd antwoord ontbreekt echter.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11277

Lees verder