Articles

De rol van microcirculatie en ultra-hoge veldsterkte MRI bij epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 3, oktober 2024

Kim Rijkers , Olaf Schijns

Op 4 oktober 2024 zal Rick van Lanen zijn proefschrift getiteld Revealing epilepsy, insights from the cerebrovascular microcirculation and ultra-high field MRI1 verdedigen aan de Universiteit Maastricht. In het proefschrift wordt aangetoond dat er meerdere microvasculaire afwijkingen in de hersenen van patiënten met epilepsie aanwezig zijn, zoals glycocalyxdisfunctie en verminderde bloedstroomregulatie. Daarnaast wordt de toepassing van ultra-hoge veldsterkte MRI voor de detectie en afgrenzing van epileptogene afwijkingen onderzocht ter optimalisatie van de voorbereidingen voor een hersenoperatie bij patiënten met medicatieresistente focale epilepsie.

Lees verder

Netwerkactiviteit in een gekweekt hersenbiopt

Epilepsie Journal - jaargang 20, nummer 4, december 2021

Michel Hu , Kim Rijkers , Jim Dings , Olaf Schijns , Arn van den Maagdenberg , Regina Luttge , Govert Hoogland , Jean-Philippe Frimat

Analyse van grote hoeveelheden data om daarmee verbanden te kunnen leggen, bijvoorbeeld verbanden binnen een netwerk van neuronen, is door recente technische ontwikkelingen (snellere computers, ontwikkeling van algoritmen, etc.) toegankelijker geworden voor onderzoekers. Onderstaande beschrijft een systeem voor de acquisitie en analyse van netwerkactiviteit in een gekweekt hersenbiopt.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11399

Lees verder

Ervaringen met Stereo-EEG RadioFrequente ThermoCoagulatie

Epilepsie Journal - jaargang 19, nummer 1, maart 2021

Albert Colon , Louis Wagner , Simon Tousseyn , Lotte de Jong , Pieter Kubben , Kim Rijkers , Olaf Schijns

In deze bijdrage een weergave van de ervaringen met thermocoagulatie van epileptogene zones in het Academisch Centrum voor Epileptologie, Kempenhaeghe/MUMC+. Besproken worden de uitkomst na behandeling (wel/niet aanvalsvrij) in relatie met verschillen in lokalisatie, type onderliggend lijden en uitgebreidheid van de epileptogene zone, evenals mogelijke complicaties na behandeling. De afgelopen jaren is het indicatiegebied iets uitgebreid maar het grootste deel bestaat uit patiënten met periventriculaire heterotopieën.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11039

Lees verder

Minimaal invasieve behandeling van epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 19, nummer 1, maart 2021

Olaf Schijns , Louis Wagner , Simon Tousseyn , Kim Rijkers , Vivianne van Kranen , Albert Colon

Epilepsiechirurgie is een evidence-based, curatieve therapie voor een geselecteerde groep van patiënten met chronische, medicatie-resistente, focale epilepsie (Engel et al., 2012). Er bestaan meerdere pre- en postoperatieve predictoren voor een goede postoperatieve aanvals-uitkomst zoals een aantoonbare laesie op beeldvormend onderzoek (3Tesla MRI), strikt regionale/focale epileptiforme ontladingen in het EEG, en een focus op afstand van eloquente cortex (prechirurgische predictoren) evenals een complete lesionectomie, aard van de verwijderde laesie (Lamberink et al., 2020) en complete verwijdering van de seizure onset zone (SOZ) (postchirurgische predictoren) (Barba et al., 2020). Afhankelijk van de individuele indicatiestelling kan op lange termijn een percentage van 50-60%, en in bepaalde cases zelfs nog hoger, aanvalsvrijheid na operatie bereikt worden (Liu et al., 2015). De laatste jaren zijn er naast resectieve en disconnectieve epilepsiechirurgie bepaalde vormen van minimaal invasieve (chirurgische) behandeling bijgekomen die de voorkeur boven resectieve chirurgie kunnen hebben in een bepaalde subgroep van patiënten. De vier belangrijkste minimaal invasieve, in opzet curatieve, therapiën op dit moment zijn: 1. Stereo-EEG Radiofrequente ThermoCoagulatie (SEEG RFTC), 2. MRIguided Laser Interstitial ThermoTherapy (MRI-g LITT), 3. MRIguided High Intensity Focused Ultrasound (MRI-g FUS), en 4. Stereotactische Radiochirurgie. In de categorie palliatieve therapiën zijn er eveneens een drietal minimaal invasieve behandelingsopties, namelijk Nervus Vagus stimulatie (NVS), Diepe Hersenstimulatie (DBS) en Responsieve Neurostimulatie (RNS). In deze rubriek worden de eerste twee minimaal invasieve, in opzet curatieve behandelingen (SEEG RFTC en MRI-g-LITT) besproken evenals de RNS therapie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11031

Lees verder

Epigenetica: een epileptogenetisch mechanisme na febriele convulsies?

Epilepsie Journal - jaargang 17, nummer 4, december 2019

Zora Gorissen , Laurence de Nijs , Kim Rijkers , Olaf Schijns , Jim Dings , Kris Choe , Bart Rutten , Daniël van den Hove , Govert Hoogland

De cellulaire processen waardoor genen worden aan- en uitgezet, reguleren de embryonale ontwikkeling maar ook de pathofysiologische condities zoals het ontstaan van tumoren en wellicht ook epilepsie. De kennis over deze processen is recent sterk toegenomen en de werking van farmaca (waaronder anti-epileptica) hierop leidt tot nieuwe inzichten in de behandeling van epilepsie. Hier worden de epigenetische veranderingen bij epilepsie beschreven en de mogelijke rol van anti-epileptica hierin.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11222

Lees verder

Vascular ventures

Epilepsie Journal - jaargang 17, nummer 1, maart 2019

Kim Rijkers

Roel Haeren verdedigde op 26 oktober 2018 zijn proefschrift getiteld ‘Vascular ventures: Analysis of vascular structures and function in epilepsy’ aan de Universiteit Maastricht1. Roel Haeren heeft hersenvaten onderzocht, afkomstig van epilepsiepatiënten die resectieve hersenchirurgie ondergingen. Uit recente literatuur blijkt dat de vaatwand betrokken kan zijn bij het ontstaan van epilepsie, wat de reden was om structuur en functie van deze vaten in detail te analyseren.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11247

Lees verder