Articles

Van de redactie

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Marian Majoie

Lees verder

Actualisatie van een vijftal modules van de richtlijn Epilepsie en aanwijzingen voor de praktijk

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Marian Majoie , Nienke Verbeek , Pim Klarenbeek , Judith Verhoeven , Machteld van Rooijen

De richtlijn Epilepsie bestaat uit 78 modules. In oktober 2024 zijn de geactualiseerde modules van deze richtlijn online beschikbaar gekomen. In de huidige bijdrage beschrijven wij wat er nieuw is ten opzichte van de vorige richtlijnversie en wat de consequenties zijn voor de dagelijkse praktijk.

Lees verder

De economische en maatschappelijke impact van epilepsie: een Aim@epilepsyonderzoek naar ziektelast

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Darin Elabbasy , Silvia Evers , Marian Majoie , Ghislaine van Mastrigt

Voor 120.000 Nederlanders met epilepsie kunnen aanvallen gevaarlijke situaties veroorzaken tijdens hun dagelijkse activiteiten. Het hebben van aanvallen levert beperkingen op in het dagelijks leven en veroorzaakt extra kosten. Dit beïnvloedt de kwaliteit van leven. Wij streven ernaar om de last van epilepsie en de impact op de kwaliteit van leven te meten, voor zowel mensen met epilepsie als hun mantelzorgers.

Lees verder

Transient epileptic amnesia: een behandelbare oorzaak van geheugenverlies

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 2, juni 2024

Robert Jan Lamberts , Marian Majoie

Transient epileptic amnesia is een zeldzame vorm van temporaalkwabepilepsie die gekenmerkt wordt door aanvallen van voorbijgaand geheugenverlies. Vermoedelijk wordt dit ziektebeeld ondergediagnosticeerd omdat de aanvallen vaak zonder motorische symptomen verlopen en de episodes met geheugenverlies niet altijd even goed afgrensbaar zijn. Tijdige diagnosestelling is belangrijk omdat patiënten met medicatie eenvoudig aanvalsvrij kunnen worden en ook de chronische geheugenklachten kunnen stabiliseren of zelfs verbeteren.

Lees verder

Inleiding

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 1, maart 2024

Marian Majoie

Epilepsie is een complexe neurologische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft en bovendien vaak gepaard gaat met de nodige co-morbiditeit. Voor mensen met epilepsie is de relatie met hun eerstelijns artsen dan ook van cruciaal belang voor een effectieve behandeling en een verbetering van hun levenskwaliteit. Om de kwaliteit van zorg voor deze mensen te verbeteren, is het van belang om te begrijpen wat zij zelf vinden dat eerstelijns artsen moeten weten over epilepsie. Tegelijkertijd is het relevant om te onderzoeken wat de eerstelijns artsen zelf vinden dat zij aan kennis moeten hebben om optimale zorg te verlenen aan mensen met epilepsie. Het onderzoek van van Bavel en Manders beoogt inzicht te verschaffen in deze twee perspectieven, waarbij zowel de mensen met epilepsie als de artsen aan het woord komen. Door deze dubbele benadering hopen we bij te dragen aan de verdere verbetering van de zorg en het begrip van epilepsie in de eerstelijns gezondheidszorg.

Lees verder

De kijk van mensen met epilepsie op epilepsiezorg

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 1, maart 2024

Dominique van Bavel , Joep Manders , Marielle Vlooswijk , Ghislaine van Mastrigt , Marian Majoie

Wat vinden mensen met epilepsie van de wijze waarop eerstelijnsartsen invulling geven aan hun rol binnen de epilepsiezorg? Welke verwachtingen hebben mensen met epilepsie hierover en wat zijn hun ervaringen? In deze bijdrage een verslag van het onderzoek naar de mate waarin eerstelijnszorg volgens mensen met epilepsie voldoet aan hun verwachtingen met betrekking tot de kwaliteitsdomeinen kennis, vaardigheden en gedrag.

Lees verder

Kijk van zorgverleners op hun rol binnen de epilepsiezorg

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 1, maart 2024

Joep Manders , Ghislaine van Mastrigt , Marielle Vlooswijk , Marian Majoie

Mensen met epilepsie hebben vaak moeite om de aandoening een plaats te geven in hun dagelijks leven. Onderzoek laat zien dat eerstelijns zorgverleners hierbij een belangrijke rol kunnen spelen door de ziektelast te verlagen en actieve sociale participatie te waarborgen. Het is daarom van belang dat de invulling van eerstelijnszorg aansluit bij de zorgvraag van patiënten met epilepsie. Maar hoe ervaren huisartsen en bedrijfsartsen deze zorg momenteel? En wat zien zij als verbeterpunten?

Lees verder