Articles

SPECT post-processing voor epileptogene focuslokalisatie

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Nicole van Klink

Single photon emmission computed tomography (SPECT) is een nuclaire beeldvormingstechniek die kan worden gebruikt om de bron van focale epilepsie te bepalen. De beelden van een ictale en interictale scan worden van elkaar afgetrokken en deze aftreksom toont de gebieden met ictale hyperperfusie. Er zijn verschillende manieren om deze aftreksom statistisch te doen. SISCOM (subtraction ictal SPECT co-registered to MRI) is de meest gebruikte methode, die we vergelijken met ISAS (ictal-interictal SPECT analyzed by SPM), waarbij ook een vergelijking met een controledatabase wordt gedaan.

Lees verder

MEG en EEG voor focusbepaling in epilepsiechirurgie

Epilepsie Journal - jaargang 20, nummer 3, december 2021

Nicole van Klink

Zowel EEG als MEG kan behulpzaam zijn om de bron van focale epilepsie te lokaliseren. Deze technieken zijn met name interessant als er geen MRI-afwijking is, of de MRI-afwijking niet past bij de aanvallen. Beide technieken hebben voor- en nadelen en hebben een eigen plaats in het prechirurgische traject naar epilepsiechirurgie verworven. In deze bijdrage worden de principes en toepassing van MEG- en EEG-bronlokalisatie en de meest recente ontwikkelingen hiervan besproken.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11429

Lees verder

3D-multimodale beeldintegratie bij invasieve diagnostiek en behandeling van focale epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 2, juni 2018

Nicole van Klink , Frans Leijten

In deze bijdrage worden twee casussen gepresenteerd, waarbij 3D-multimodale modellen zijn gemaakt voor focuslokalisatie. Op basis van preoperatieve beeldvorming met onder andere PET en MEG werden subdurale elektrodengrids geplaatst. Uit het resultaat blijkt dat 3D-multimodale beeldintegratie bijdraagt aan een meer gerichte implantatiestrategie van de subdurale grids en in samenhang daarmee aan een grotere kans op een succesvolle operatie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11312

Lees verder

Multimodale beeldvorming voor effectieve epilepsiechirurgie

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 2, juni 2018

Albert Colon , Pauly Ossenblok , Nicole van Klink , Frans Leijten

Wanneer een medicatieresistente patiënt wordt gezien als mogelijke kandidaat voor een operatie, wordt een reeks diagnostische onderzoeken ingezet. Over het algemeen is er al een MRI beschikbaar, evenals een routine-EEG. De eerste vervolgonderzoeken zullen een video-EEG aanvalsregistratie en een neuropsychologisch onderzoek zijn, soms gevolgd door een MEG-onderzoek, een PET, mogelijk een ictale SPECT en een simultaan EEG- en fMRI-onderzoek. Ook invasief onderzoek is voor een deel van de patiënten geïndiceerd. Op basis van deze onderzoeken kan er een operatiestrategie bepaald worden. Hiervoor is het niet alleen van belang dat er een duidelijke indicatieis van de locatie van het epileptogene hersengebied, maar ook van de relatie van dit gebied met omliggend hersenweefsel dat essentieel is voor functie. Dit gebied, bijvoorbeeld het motor- of taalgebied, kan onder andere in beeld gebracht worden met functioneel MRI (fMRI)-onderzoek.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11310

Lees verder