Epilepsie Journal - jaargang 22, nummer 4, december 2023
Karen Zegers , Ans Swinnen , Cheryl Roumen , Charlotte van Asch , Lloyd Brandts , Inge Compter , Edith Dieleman , Jeanette Dijkstra , Marc Hendriks , Paul Hofman , Ruud Houben , Marleen van Iersel-Vet , Bram Ramaekers , Hanneke Ronner , Rob Rouhl , Sandra van der Salm , Remco Santegoeds , Joost Verhoeff , Louis Wagner , Jack Zwemmer , Olaf Schijns , Albert Colon , Daniëlle Eekers
De PRECISION-trial biedt een niet-invasieve stereotactische radiotherapie behandeling voor patiënten met refractaire epilepsie die niet in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie. De resultaten van deze behandeling vermeld in eerder internationaal onderzoek waren veelbelovend. Onze hypothese is dat stereotactische radiotherapie een superieure behandeloptie is in vergelijking met de standaardzorg, resulterend in aanvalsreductie of aanvalsvrijheid voor een deel van de patiënten.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.18477
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 22, nummer 4, december 2023
Rob Rouhl , Frédéric Schaper , Linda Ackermans , Albert Colon , Yasin Temel
Diepe hersenstimulatie is een van de mogelijke behandelingen voor patiënten met focale medicatie-resistente epilepsie en zorgt bij een aanzienlijk deel van deze patiënten voor vermindering van aanvallen. Er wordt onderzoek gedaan om deze behandeling verder te kunnen verbeteren. In deze bijdrage bespreken we het proefschrift van Fred Schaper en de betekenis van zijn onderzoek voor de klinische praktijk.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.18475
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 22, nummer 1, maart 2023
Rob Rouhl , Marian Majoie
Het bestuur van de Nederlandse Liga tegen Epilepsie brengt haar leden en professionals werkzaam in het veld van de epilepsie, via een jaarlijkse nieuwsbrief op de hoogte van de lopende zaken op nationaal en internationaal niveau.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.13858
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 22, nummer 1, maart 2023
Rob Rouhl
In hun bijdrage “Samenhang tussen de ziekte van Alzheimer en epilepsie?” beschrijven Rozeboom en collega’s in het decembernummer van ‘Epilepsie’ (jaargang 21, nummer 4) de mogelijke samenhang vooral vanuit het perspectief van het basaal en dierexperimenteel onderzoek. Vanuit het perspectief van de kliniek is er een duidelijke relatie tussen epilepsie en de ziekte van Alzheimer. Epilepsie komt bij een klein deel van de patiënten met de ziekte van Alzheimer voor en is doorgaans goed te behandelen met anti-epileptica.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.13854
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 21, nummer 1, maart 2022
Rob Rouhl , Marian Majoie
De Nederlandse Liga tegen Epilepsie heeft tot doel verspreiding van kennis over epilepsie onder allen die daar belang bij hebben. Dat doet het bestuur bijvoorbeeld via het vakblad ‘Epilepsie, periodiek voor professionals’ maar ook via de liga-website en aparte mailings. Daarnaast is de Liga een vraagbaak voor de verschillende wetenschappelijke verenigingen en voor zorg- en overheidsinstanties in kwesties die de zorg voor patiënten met epilepsie betreffen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: activiteiten rondom de landelijke richtlijnen, vergoedingsaanvragen en plaatsbepaling van nieuwe behandelingen binnen de behandeling van patiënten met epilepsie.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11764
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 20, nummer 4, december 2021
Rob Rouhl
Op 16 april 2021 promoveerde Julia van Tuijl aan de Universiteit Maastricht op het proefschift Post-stroke epilepsy. Haar klinisch gerichte onderzoek geeft nieuwe inzichten in de epilepsie zoals deze kan ontstaan na een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding), de post-stroke epilepsie.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11404
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 18, nummer 4, december 2020
Thierry Canisius , Hans Soons , Rob Rouhl , Marian Majoie
Therapeutic drug monitoring van anti-epileptica kan dienen als een waardevol hulpmiddel in het optimaliseren en individualiseren van de behandeling van epilepsie. Ongelukkigerwijs wordt Therapeutic drug monitoring vaak suboptimaal uitgevoerd door beperkingen in het bepalen van de dalspiegel. Deze bijdrage geeft een beschrijving van Volumetric Absorptive Micro Sampling, een nieuwe thuis-bloedafnamemethode, die dit probleem zou kunnen oplossen.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11063
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.