Articles

De waarde van aanvalsdetectie in de kinderkamer

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 1, maart 2024

Roland Thijs

Op 12 september 2023 verdedigde Anouk van Westrhenen haar proefschrift, getiteld Uncovering the value of autonomic signs and seizure detection in epilepsy care aan de Universiteit Leiden. In een ambitieuze thuistrial toont ze aan dat de ‘NightWatch’ betrouwbaar alarmeert bij nachtelijke zware epileptische aanvallen en de stress hierover bij ouders vermindert. Haar kwalitatieve onderzoeken laten zien dat de behoeften en copingstijlen flink verschillen tussen gebruikers en ook van belang zijn voor een succesvolle implementatie.

Lees verder

Een EEG-biomarker voor betere behandeling van epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 21, nummer 4, december 2022

Else Tolner , Arn van den Maagdenberg , Roland Thijs , Maeike Zijlmans , Maryse van ’t Klooster

Het vinden van de juiste medicatie voor mensen met epilepsie is niet eenvoudig. Variatie tussen patiënten in de mate van remming van hersenactiviteit verklaart mogelijk waarom medicijnen bij de één wel en bij de ander niet werken. Analyse van het EEG tussen aanvallen in biedt inzicht in de mate van verstoorde remming. Hier beschrijven we recent gestart translationeel preklinisch en klinisch onderzoek naar een EEG-biomarker als mogelijke indicator voor effectiviteit van medicatie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.13482

Lees verder

Uitdiepen van de wegraking

Epilepsie Journal - jaargang 21, nummer 2, juni 2022

Roland Thijs

Op 26 januari 2022 promoveerde Dirk Saal aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Understanding syncope in the framework of transient loss of consciousness. Zijn klinisch georiënteerde werk plaatst de verschillende vormen van syncope in het bredere perspectief van de wegraking, ofwel transient loss of consciousness. De bijdragen variëren van classificatie tot pathofysiologie, met als doel een beter begrip van de patroonherkenning van verschillende vormen van wegrakingen te krijgen.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.12260

Lees verder

Cenobamaat: nieuwkomer binnen de anti-aanvalsmedicatie

Epilepsie Journal - jaargang 21, nummer 1, maart 2022

Silvano Gefferie , Roland Thijs , Gerhard Visser , Hinke van Thuijl

Cenobamaat maakt als nieuw middel binnenkort zijn opwachting op de Nederlandse markt van anti-aanvalsmedicatie. Wat zijn de achterliggende werkingsprincipes van dit medicijn? Welke resultaten kunnen we verwachten op basis van eerdere trials? En biedt zijn intrede ook aanvullende kansen, bijvoorbeeld om therapeutische (keuze)processen te verbeteren? In deze bijdrage behandelen wij deze, en nog meer, vraagstukken ten aanzien van deze nieuwkomer binnen de anti-aanvalsmedicatie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11760

Lees verder

Cardiale risico’s bij lamotrigine gebruik

Epilepsie Journal - jaargang 19, nummer 2, juni 2021

Johanna Bunschoten , Roland Thijs

Een recente waarschuwing van de US Food and Drug Administration (FDA) aangaande het gebruik van lamotrigine (Lamictal®) heeft veel stof doen opwaaien. De FDA waarschuwt voor het optreden van ritmestoornissen bij gebruik van lamotrigine door mensen met een geleidingsstoornis of andere cardiale comorbiditeiten. In deze bijdrage worden de achtergronden van de waarschuwing besproken en adviezen gegeven voor de praktijk.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11025

Lees verder

Transcraniële magnetische stimulatie bij patiënten met epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 18, nummer 3, september 2020

Robert Helling , Gerhard Visser , Roland Thijs , Else Tolner , Nico Jansen

Transcraniële magnetische stimulatie kan gebruikt worden om corticale exciteerbaarheid in vivo te meten. Deze techniek is daarmee potentieel waardevol voor toekomstige epilepsiezorg.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11122

Lees verder

Epilepsie en het hart: hoe kunnen we SUDEP beter begrijpen en voorkomen?

Epilepsie Journal - jaargang 18, nummer 1, maart 2020

Roland Thijs

Op 16 oktober 2019 promoveerde Marije van der Lende aan de Universiteit Leiden op haar proefschrift getiteld ‘Epilepsy and cardiac arrhythmias: understanding and preventing SUDEP’1. Van der Lende toont aan dat screening naar postictale ritmestoornissen bij hoog risico-groepen niet effectief is, maar dat het optimaliseren van het nachtelijk toezicht wel een effectief middel is om de kans op overlijden te verminderen.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11209

Lees verder