Articles

Gerichte behandeling van medicatie-resistente insulaire epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 22, nummer 4, december 2023

Louis Wagner , Simon Tousseyn , Danny Hilkman , Ilse van Straaten , Olaf Schijns , Albert Colon

Insulaire epilepsie wordt vaak gezien als imitator van andere focale vormen van epilepsie zoals temporaalkwab-, pariëtaalkwab- of frontaalkwabepilepsie. Indien er een goede klinische hypothese bestaat, kan er gericht prechirurgische diagnostiek plaatsvinden, inclusief intracranieel onderzoek middels stereo-EEG. In deze bijdrage wordt een voorstel gedaan voor een beslisboom, als ondersteuning bij de keuze voor de meest aangewezen minimaal invasieve behandeling van een individuele patiënt met insulaire epilepsie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.18480

Lees verder

Insulaire epilepsie: pre-chirurgische diagnostiek en chirurgische behandeling

Epilepsie Journal - jaargang 22, nummer 3, september 2023

Louis Wagner , Simon Tousseyn , Danny Hilkman , Olaf Schijns , Albert Colon

In een eerdere bijdrage die verscheen in het maartnummer van ‘Epilepsie’ werd uitgaande van een tweetal casussen, de klinische semiologie passend bij insulaire epilepsie beschreven, in relatie met de anatomische gebieden van de insula. In deze bijdrage wordt ingegaan op de meest aangewezen diagnostiek en de invasieve behandeling van deze patiënten.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.17699

Lees verder

Ictale SPECT: neurovasculaire netwerken voor clinici

Epilepsie Journal - jaargang 21, nummer 4, december 2022

Simon Tousseyn

Hoewel ictale single-photon emission computed tomography van de hersenen reeds vele jaren gebruikt wordt als vooronderzoek voor epilepsiechirurgie, komen in deze bijdrage enkele nieuwe inzichten ter sprake die cruciaal zijn voor de klinische interpretatie van dit onderzoek.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.13488

Lees verder

Ervaringen met Stereo-EEG RadioFrequente ThermoCoagulatie

Epilepsie Journal - jaargang 19, nummer 1, maart 2021

Albert Colon , Louis Wagner , Simon Tousseyn , Lotte de Jong , Pieter Kubben , Kim Rijkers , Olaf Schijns

In deze bijdrage een weergave van de ervaringen met thermocoagulatie van epileptogene zones in het Academisch Centrum voor Epileptologie, Kempenhaeghe/MUMC+. Besproken worden de uitkomst na behandeling (wel/niet aanvalsvrij) in relatie met verschillen in lokalisatie, type onderliggend lijden en uitgebreidheid van de epileptogene zone, evenals mogelijke complicaties na behandeling. De afgelopen jaren is het indicatiegebied iets uitgebreid maar het grootste deel bestaat uit patiënten met periventriculaire heterotopieën.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11039

Lees verder

Minimaal invasieve behandeling van epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 19, nummer 1, maart 2021

Olaf Schijns , Louis Wagner , Simon Tousseyn , Kim Rijkers , Vivianne van Kranen , Albert Colon

Epilepsiechirurgie is een evidence-based, curatieve therapie voor een geselecteerde groep van patiënten met chronische, medicatie-resistente, focale epilepsie (Engel et al., 2012). Er bestaan meerdere pre- en postoperatieve predictoren voor een goede postoperatieve aanvals-uitkomst zoals een aantoonbare laesie op beeldvormend onderzoek (3Tesla MRI), strikt regionale/focale epileptiforme ontladingen in het EEG, en een focus op afstand van eloquente cortex (prechirurgische predictoren) evenals een complete lesionectomie, aard van de verwijderde laesie (Lamberink et al., 2020) en complete verwijdering van de seizure onset zone (SOZ) (postchirurgische predictoren) (Barba et al., 2020). Afhankelijk van de individuele indicatiestelling kan op lange termijn een percentage van 50-60%, en in bepaalde cases zelfs nog hoger, aanvalsvrijheid na operatie bereikt worden (Liu et al., 2015). De laatste jaren zijn er naast resectieve en disconnectieve epilepsiechirurgie bepaalde vormen van minimaal invasieve (chirurgische) behandeling bijgekomen die de voorkeur boven resectieve chirurgie kunnen hebben in een bepaalde subgroep van patiënten. De vier belangrijkste minimaal invasieve, in opzet curatieve, therapiën op dit moment zijn: 1. Stereo-EEG Radiofrequente ThermoCoagulatie (SEEG RFTC), 2. MRIguided Laser Interstitial ThermoTherapy (MRI-g LITT), 3. MRIguided High Intensity Focused Ultrasound (MRI-g FUS), en 4. Stereotactische Radiochirurgie. In de categorie palliatieve therapiën zijn er eveneens een drietal minimaal invasieve behandelingsopties, namelijk Nervus Vagus stimulatie (NVS), Diepe Hersenstimulatie (DBS) en Responsieve Neurostimulatie (RNS). In deze rubriek worden de eerste twee minimaal invasieve, in opzet curatieve behandelingen (SEEG RFTC en MRI-g-LITT) besproken evenals de RNS therapie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11031

Lees verder