Articles

Dieter Janz en zijn bijdrage aan de klinische kennis van kleine aanvallen

Epilepsie Journal - jaargang 17, nummer 3, september 2019

Willy Renier , Paul Eling

Het begrip ‘Petit Mal’, oorspronkelijk een Franse term die gedurende vele jaren in de internationale epilepsieliteratuur werd gebruikt, is tegenwoordig obsoleet omdat de uitdrukking alleen maar iets zegt over de zichtbare duur van een aanval. Een grote stap vooruit in de kennis over en de indeling van deze kleine aanvallen kwam door de gedegen klinische observaties van de Duitse neuroloog Dieter Janz (1920-2016).

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11229

Lees verder

Otfrid Foerster, pionier en leermeester

Epilepsie Journal - jaargang 17, nummer 1, maart 2019

Paul Eling , Willy Renier

Harvey Cushing is de bekendste pionier op het gebied van de neurochirurgie en Victor Horsley op het gebied van epilepsiechirurgie. In Duitsland werden aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw neurochirurgische ingrepen bij mensen met epilepsie gedaan door Fedor Krause en Otfrid Foerster. Vooral Foerster heeft als leermeester van Penfield veel betekend voor de epilepsiechirurgie.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11246

Lees verder

De eerste reeks callosotomieën

Epilepsie Journal - jaargang 16, nummer 3, september 2018

Paul Eling , Willy Renier

In 1939 werd voor het eerst systematisch geprobeerd het ontstaan van een gegeneraliseerde aanval te voorkomen door het corpus callosum door te snijden. In deze bijdrage worden de klinische observaties beschreven die hebben geleid tot callosotomie als ingreep om verspreiding van epileptische activiteit tegen te gaan. Er worden hierbij ook enkele kanttekeningen geplaatst.

DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11276

Lees verder