Verbaal geheugen en executief functioneren voor en na epilepsiechirurgie

Auteurs

  • Florian Bremm neuropsychologie, Epilepsiecentrum Bethel, Bielefeld (Duitsland), Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboud Universiteit, Nijmegen.
  • Philip Grewe neuropsychologie, Epilepsiecentrum Bethel, Bielefeld (Duitsland)
  • Christian Bien neurologie, Epilepsiecentrum Bethel, Bielefeld (Duitsland)
  • Marc Hendriks neuropsychologie, Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+, Heeze/Maastricht; Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboud Universiteit, Nijmegen.

DOI:

https://doi.org/10.54160/epilepsie.11263

Samenvatting

Neuropsychologisch onderzoek neemt een belangrijke plaats in binnen het klinisch-diagnostische proces voorafgaand aan en na epilepsiechirurgie. Preoperatief staat de vraag naar de lokalisatie van het epileptische focus en het inschatten van postoperatieve cognitieve effecten en risico’s centraal. Postoperatief is het van belang om de eventuele cognitieve effecten te objectiveren. In deze bijdrage worden de resultaten van een retrospectief onderzoek beschreven naar de impact van een temporaal- en frontaalkwabresectie op cognitie.

Downloads

Gepubliceerd

2018-12-01

Citeerhulp

Bremm, F., Grewe, P., Bien, C., & Hendriks, M. (2018). Verbaal geheugen en executief functioneren voor en na epilepsiechirurgie. Epilepsie, Periodiek Voor Professionals, 16(4), 17–20. https://doi.org/10.54160/epilepsie.11263

Nummer

Sectie

Themanummer: Functie in relatie tot behandeling