Vol 23 Nr 2 (2024): Epilepsie, Periodiek voor professionals
Klopt het dan toch, wordt er onder druk beter gepresteerd? Nu we alle zeilen bij moeten zetten om het blad in de lucht te houden overtreft de kopij die wordt aangeleverd alle verwachtingen. In dit nummer een heel mooie casusbespreking over geheugenproblemen bij een goed te behandelen epilepsie. Een kort en krachtig verslag van onderzoek naar mechanismen die ten grondslag liggen aan plotse en onverwachte dood op de kinderleeftijd of SUDP (sudden unexpected death in pediatrics). Verder een zeer relevante bijdrage in de rubriek verantwoorde epilepsiezorg over toepassing van een nieuw anti-aanvalsmedicijn en natuurlijk de proefschriftbesprekingen. Hebt u wel eens ‘last van’ een déjà vu? In de rubriek historische wetenswaardigheden kunt u lezen wat de achtergrond hiervan is.
Dit is het laatste nummer dat wordt uitgegeven onder het oude regime. Na de teloorgang van het Nederlands Tijdschrift voor Epileptologie, nu 22 jaar geleden, was de vraag: ‘hoe gaan we verder?’ Als wetenschappelijk tijdschrift, of wordt het een verenigingsblad met nieuwtjes uit het epilepsieveld? Er werd gekozen voor iets daar tussenin, voor een vakblad ingedeeld naar rubrieken, waarmee we, zo was de gedachte, tegemoet zouden komen aan de multidisciplinariteit van de epilepsiezorg in Nederland.
We waren blij en trots dat dankzij het open access platform OpenJournals.nl ‘Epilepsie’ gelezen kon worden door een breed publiek. Nu dit, na drie jaar, vooral financieel niet meer haalbaar is, wordt ‘Epilepsie’ weliswaar minder breed verspreidt, maar wat we winnen is dat het blad veel gerichter terecht komt, bij alle professionals werkzaam in de epilepsiezorg, maar ook bij alle neurologen in Nederland en Vlaanderen, ook als epilepsie niet direct tot hun aandachtsgebied hoort.
Pauly Ossenblok (hoofdredacteur)