Door: Marian Majoie
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Met trots presenteren we deze nieuwe editie van Epilepsie, vakblad voor professionals. Dit wetenschappelijke tijdschrift, dat ook dient als verenigingsblad, blijft een vertrouwd podium voor leden van de Liga om innovatieve inzichten en belangrijke ontwikkelingen binnen het veld van epilepsiezorg te delen. Het tijdschrift verschijnt voor de tweede keer onder de vlag van onze nieuwe uitgever. Hoewel deze overgang een belangrijke stap markeert, blijft de vertrouwde redactieraad onveranderd. Samen blijven we ons inzetten om de hoge kwaliteit en relevantie van het tijdschrift te waarborgen, in dienst van professionals binnen de epilepsiezorg.
De maatschappelijke en politieke context waarin we ons bevinden, verandert snel. De toenemende focus op kosteneffectiviteit in de zorg, het belang van gepersonaliseerde behandelingen en de vraag naar toegankelijke en inclusieve zorg vragen om voortdurende aanpassing en innovatie binnen ons veld. Dit vraagt van ons als zorgprofessionals niet alleen medische expertise, maar ook een scherp oog voor de bredere impact van epilepsie op het leven van mensen met epilepsie, hun families en de samenleving als geheel. Dit tijdschrift wil een bron van kennis zijn die deze uitdagingen adresseert en oplossingen aandraagt.
In deze editie worden diverse facetten van epilepsiezorg belicht. Zo vindt u een artikel over de actualisatie van vijf modules van de richtlijn Epilepsie. Hierin worden belangrijke updates gepresenteerd, inclusief praktische aanwijzingen die de toepassing ervan in de dagelijkse praktijk ondersteunen. Deze actualisatie is essentieel om zorg op basis van de nieuwste inzichten te blijven leveren.
De vooruitgang in technologie komt aan bod in het artikel over SPECT post-processing voor epileptogene focuslokalisatie. Dit innovatieve diagnostische hulpmiddel biedt een veelbelovende verbetering voor het lokaliseren van epileptische foci, wat van groot belang is bij chirurgische behandelingen van epilepsie.
Epilepsie heeft een ingrijpende impact op het dagelijks leven van mensen die ermee te maken hebben. Het Aim@epilepsy-project onderzoekt de economische en maatschappelijke last van epilepsie, met als doel inzicht te krijgen in de ziektelast. Dit inzicht is cruciaal om de meerwaarde van de eveneens binnen dit project ontwikkelde innovatieve behandelingen kritisch te evalueren. Deze bijdrage betreft een oproep tot deelname aan het onderzoek. Op het gebied van specifieke syndrome vindt u een artikel over het beloop van gedragsproblemen bij mensen met het Dravetsyndroom. Dit bidet waardevolle informatie over de ontwikkeling van gedragsproblemen binnen deze groep, met praktische handvatten voor de begeleiding van patiënten en hun families.
Tot slot bespreken we de therapeutische mogelijkheden van cannabidiol voor kinderen met refractaire epilepsie. Dit artikel geeft inzicht in de effectiviteit en de overwegingen bij het gebruik van deze veelbesproken behandeling, en is ook een aankondiging van een nieuwe klinische studie, de CBD-uN1que-studie, voor het gebruik van cannabidiol bij refractaire epilepsie anders dan Lennox Gastaut en het Dravetsyndroom.
Met deze editie hopen we u als lezer te inspireren en te ondersteunen in uw werk als professional in de epilepsiezorg. Samen kunnen we blijven striven naar een toekomst waarin mensen met epilepsie en hun naasten op alle fronten de best mogelijke zorg ontvangen.
Namens de redactieraad,
Marian Majoie