Inzendingen
Checklist ter voorbereiding van inzending
U moet onderstaande vereisten lezen en bevestigen dat de inzending eraan voldoet voor u kan verder gaan.
- De inzending is niet eerder gepubliceerd en is ook niet in overweging bij een ander tijdschrift (tenzij een uitleg is gegeven bij Opmerkingen voor de redacteur).
- Het ingediende bestand is een OpenOffice-, Microsoft Word-, of RTF-bestandsformaat.
- Indien beschikbaar, worden URLs aan de referenties toegevoegd.
- De tekst is enkelvoudig gespatieerd, gebruikt een 12-punts lettergrootte, gebruikt schuingedrukte tekst in plaats van onderstreepte (behalve bij URL adressen) en alle illustraties, figuren en tabellen staan op de juiste plek in de tekst en niet aan het einde.
- De tekst voldoet aan de stilistische en bibliografische eisen zoals geformuleerd in de Richtlijnen voor auteurs, de verkorte opsomming van de Richtlijnen voor bijdragen.
Actueel
De rubriek Actueel omvat 2 à 3 pagina’s in het blad = 1200-1800 woorden, inclusief afbeeldingen (zie pag. 2: Illustraties).
De rubriek Actueel is in principe bedoeld voor actuele aangelegenheden. Het betreft een feitelijk en overzichtelijk bericht en wordt als volgt opgebouwd:
- De bijdrage begint met een ‘samenvattende inleiding’ (een 5-regelige lead) met een lengte van ongeveer 75 woorden. Hierin worden in ieder geval vier van de vijf W's: (wie, wat, waar, wanneer, waarom) beschreven, zodat op die manier kort de belangrijkste feiten worden genoemd.
- In het middenstuk komen de vier W's uitvoeriger aan bod. Er is plaats voor de vijfde W, en het ‘Hoe’ wordt beschreven.
- Een opbouw van algemeen naar gedetailleerd: hoe verder u in het artikel komt, hoe meer details. De laatste delen van de tekst zouden in principe weggelaten moeten kunnen worden zonder dat de essentie verloren gaat.
- Als het een nieuwsbericht betreft worden referenties niet apart genoemd. Indien er toch wordt gerefereerd aan publicaties, vermeld deze dan in de tekst. Als het een beschrijving van een actuele zaak betreft (bijvoorbeeld beschrijving van werking van anti-epilepticum dat in de aandacht staat) dan wel met referenties.
Casuïstiek
De rubriek Casuïstiek omvat 2 à 3 pagina’s in het blad =1200-1800 woorden, inclusief afbeeldingen
(zie pag. 2: Illustraties).
De bijdrage begint met een ‘samenvattende inleiding’ (een 5-regelige lead) van ongeveer 75 woorden waarin de casus wordt geïntroduceerd. De casus wordt daarbij in een bepaalde context geplaatst met de reden waarom deze casus van belang is. De casus moet interessant en goed leesbaar zijn voor een breed lezerspubliek en het artikel moet een boodschap bevatten. Vakjargon wordt zoveel mogelijk vermeden of wordt in begrijpelijk Nederlands uitgelegd. De casus wordt beknopt weergegeven; niet ter zake doende informatie wordt weggelaten. Hierbij komt (minimaal) het volgende aan de orde
- anamnese of verloop van de ziektegeschiedenis;
- persoonsgebonden kenmerken en veranderingen, blijkend tijdens het onderzoek;
- diagnose en behandeling;
- bij medicijnen worden alleen de generische namen gebruikt.
Na de presentatie van de casus volgt een discussie of beschouwing. Meestal wordt een kort overzicht gegeven met de belangrijkste kenmerken van het ziektebeeld en in hoeverre de casus hieraan beantwoordt of afwijkt. De casus wordt afgesloten met één of meer adviezen voor de praktijk. De literatuurreferenties verwijzen naar enkele goede overzichtsartikelen, zijn zoveel mogelijk recent of zijn zeer specifiek voor het onderwerp. De casus mag niet herkenbaar of herleidbaar zijn, anders is schriftelijke toestemming van de patiënt vereist om te publiceren.
Wetenschappelijk onderzoek
Eén artikel in de rubriek Wetenschappelijk Onderzoek omvat 900 woorden, inclusief afbeeldingen. Met drie artikelen komt de rubriek als geheel op 5-6 pagina’s (3000-3600 woorden, inclusief afbeeldingen) in het blad. De inleiding omvat 300 woorden. (zie pag. 2: Illustraties).
De rubriek Wetenschappelijk onderzoek bestaat (indien beschikbaar) uit een inleiding (300 woorden), gevolgd door drie verschillende bijdragen (900 woorden per bijdrage). Het is de bedoeling dat deze bijdragen passen binnen één bepaalde onderzoekslijn. In de inleiding wordt aangegeven om welke onderzoekslijn het gaat. Aan elk van de drie bijdragen moet een ‘samenvattende inleiding’ met een lengte van ongeveer 75 woorden (een 5-regelige lead) voorafgaan. Voor de afzonderlijke bijdragen wordt de gebruikelijke structuur voor de opbouw van een wetenschappelijk tekst gevolgd. Dat wil zeggen:
- Een inleiding, waarin de doelstelling/vraagstelling helder wordt geformuleerd.
- Een methode sectie, hoewel veel minder uitgebreid dan voor een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift. Vermijd bijvoorbeeld details over hoe een experiment precies is uitgevoerd.
- Een korte weergave van de resultaten van het onderzoek.
- Conclusies, aanbevelingen, punten van discussie et cetera.
De bijdragen zijn Nederlandstalig en hebben een toegankelijke, journalistieke stijl. Het lezerspubliek is zeer divers. Leg essentiële begrippen uit en vermijd vakjargon of hoogdravend taalgebruik. Neem aan dat de lezer weinig van het onderwerp weet. Wees volledig in uw uitleg. Wees niet kort, maar wel kernachtig. Het doel is maximale informatie in een minimum aantal woorden.
Ingezonden berichten
Een ingezonden bericht omvat 0,5-1 pagina = 300-600 woorden, inclusief afbeeldingen (zie pag. 2:
Illustraties).
Ingezonden berichten dienen binnen één maand ná verschijnen van het blad verzonden te worden naar het redactiesecretariaat. De Kernredactie beoordeelt ingezonden kopij en behoudt zich het recht voor om deze te weigeren of in te korten.
Proefschriftbesprekingen
Een bijdrage binnen de rubriek Proefschriftbesprekingen omvat 1-1,5 pagina = 600-900 woorden, inclusief bij voorkeur één illustratie (zie pag. 2: Illustraties). Voor de tekst de volgende indeling aanhouden:
- De samenvattende inleiding (de 5-regelige lead) omvat in ca. 75 woorden de volgende gegevens: naam promovendus, datum van de promotie en de betreffende universiteit, titel van het proefschrift en in één zin de kernopdracht van het onderzoek.
- In een voetnoot de referentie van het proefschrift opnemen met vermelding van promotor en copromotor(en).
- Tekst indelen in het Waarom (geef aan welke vraag het onderzoek beoogt te beantwoorden), het Hoe (ga kort in op methode) en het resultaat.
- Sluit af met het belang voor de epileptologie (voor toepassing c.q. kennis en ontwikkeling).
Verantwoorde epilepsiezorg
De rubriek Verantwoorde epilepsiezorg omvat 2-3 pagina’s = 1200-1800 woorden, inclusief afbeeldingen (zie pag. 2: Illustraties).
Elke bijdrage in deze rubriek dient voorafgegaan te worden door een ‘samenvattende inleiding’ met een lengte van ongeveer 75 woorden (een 5-regelige lead). Deze rubriek schenkt aandacht aan initiatieven gericht op verbetering van de kwaliteit, de organisatie of de samenhang van de zorg voor mensen met epilepsie. De naam van de rubriek is afgeleid van de Kwaliteitswet Zorginstellingen, die ‘verantwoorde zorg’ omschrijft als zorg van goed niveau, die in ieder geval doeltreffend, doelmatig en patiëntgericht wordt verleend en die afgestemd is op de reële behoefte van de patiënt. Bijdragen aan de rubriek Verantwoorde epilepsiezorg dienen tegen deze achtergrond en in het licht van evidence based practice te worden geschreven. Als de betreffende zorg in een misschien wat andere vorm elders in Nederland al wordt aangeboden, dient dit in de bijdrage te worden vermeld. Richtlijnen voor het klinisch handelen komen in deze rubriek aan bod, maar ook veranderingen die zich voltrekken in de organisatie van de epilepsiezorg.
Historische wetenswaardigheden
De rubriek Historische wetenswaardigheden omvat 2-3 pagina’s = 1200-1800 woorden, inclusief afbeeldingen (zie pag. 2: Illustraties). Inclusief afbeeldingen mag deze rubriek maximaal 3 tijdschriftpagina’s beslaan.
Deze rubriek schenkt aandacht aan de geschiedenis van de (onderzoek naar, omgaan met en behandeling van) epilepsie. De bijdragen in deze rubriek dienen te voldoen aan de algemene richtlijnen voor bijdragen aan ‘Epilepsie’.
Forum
De rubriek Forum omvat 2-3 pagina’s = 1200-1800 woorden, inclusief afbeeldingen (zie pag. 2: Illustraties).
In deze rubriek worden door deskundigen artikelen besproken die op dat moment van cruciaal belang worden geacht voor de epileptologie en alles wat daarmee samenhangt. Het is mogelijk dat één auteur verschillende artikelen bespreekt en deze kritisch belicht. Een andere optie is dat er meerdere auteurs zijn die hetzelfde onderwerp vanuit een verschillende invalshoek bespreken. De bijdragen in deze rubriek dienen te voldoen aan de algemene richtlijnen voor bijdragen aan ‘Epilepsie’.
Privacyverklaring
Namen en e-mailadressen die in dit tijdschrift worden ingevoerd, zullen alleen worden gebruikt voor de in dit tijdschrift genoemde doeleinden. Ze zullen niet worden gebruikt voor andere doeleinden of door andere partijen